Innan borrningen försöker man skydda hus och växtlighet så gott det går från skvättande borrslamm. Det som ändå blir kvar spolas oftast enkelt bort med trädgårdsslangen. Under tiden borren går är ljudnivån hög men arbetet sker i första hand under arbetstid och klaras normalt sett av på en dag men förvarna gärna grannarna om vad som är på gång.
När borrhålet är klart skall förbindelsen mellan borrhål och pannbrunn grävas. Det är bara ett smalt grunt dike för anslutslangarna som behövs. Att lyfta på plattsättning är inga problem och grävningen går fort med en minigrävare. Ett kortare avstånd över gräsmattan kan till och med grävas förhand. Anslutningen av slangarna till borrhålets slinga tätas omsorgsfullt. Borrhålet är en långsiktig investering som kan betjäna flera generationer värmepumpar och kanske kan var till nytta även för dom som skall bo i huset efter er. In mot huset borras hål i fasaden för att leda in slangarna. Därefter isoleras slangarna innan anslutningsdiket grävs igen.
Med anslutningen färdigdragen in i huset påbörjas inkopplingen av värmepumpen. I de flesta fall ersätter värmepumpen en tidigare ved, pellets eller el panna den nya värmepumpen tar då pannans plats och ansluts till dom befintliga rören ut till radiatorer och varmvattenkranar. Är takhöjden begränsad kan man välja en delad lösning där varmvattentank och värmepump är två separata enheter. Det enda som kommer till i pannrummet är dragning av rör för slingan ut till borrhålet och ett litet expansionskärl för vätskan.
När allt är anslutet gör installatören de inställningar som behövs för att anläggningen skall fungera optimalt i ert hus och för era behov. Sen är det dags att trycka på knappen och börja spara energi och pengar.