Ny frånluftsvärmepump under taknocken

Redan vid köpet av villan hade Christer Norström och hans familj informerats om situationen med frånluftsvärmepumpen. Med en ålder på upp emot tjugo år var det snart dags att byta ut pumpen mot en ny. Kostnaden hade familjen redan budgeterad för. Frågan var bara hur bytet skulle gå till? Pumpen stod på andra våningen.

– Vi var relativt nyinflyttade i vår villa här i Österskär när den gamla frånluftspumpen började gå sönder. Redan när vi köpte huset hade mäklaren förberett oss på att frånluftspumpen var gammal, cirka tjugo år faktiskt, och det skulle snart vara dags att byta ut den. Vi hade budgeterat för kostnaden och den kom inte som någon överraskning för oss, berättar Christer.

Ett par år efter inflyttningen började så den gamla frånluftspumpen också att krackelera. Christer kontaktade en installatör som fick titta närmare på frånluftspumpens status.

– Om jag minns rätt så var det först ett problem med en ventil som gjorde att trycket i värmesystemet sjönk. Så när vi tog hit installatören sa han att ”det som kan hända härnäst är att det blir väldigt varmt i huset”. Ett vanligt fel på en så här gammal värmepump är tydligen att en switch går sönder, som styr vilket håll varmvattnet ska gå i systemet och till våra radiatorer. Några månader senare fick han också rätt. Allt varmvatten skickades ut till radiatorerna och det blev väldigt varmt i huset. Men då hade vi faktiskt redan bokat in installatören för att göra ett utbyte.

Jag kollade runt lite grann på nätet och hörde mig för om olika installatörer och lösningar. Här hemma funderade vi även ett tag på luft/luftvärmepumpar, eftersom jag hade hört gott om deras energieffektivitet. Men vi har två våningar, vattenburen golvvärme och behöver en lösning för varmvattenberedare. Vi hade aldrig klarat oss med bara en luft/luftvärmepump, huset är liksom byggt för frånluftsvärmepump.

– Installatören som vi anlitade bor faktiskt också i Österskär och jag fick en väldigt bra känsla för honom när han var hemma och undersökte vår gamla frånluftsvärmepump. Han visste precis var varenda sladd fanns, så jag förstod att han hade erfarenhet och kunde sin sak. Vi kände oss trygga med att installatören kunde sköta utbytet på ett bra sätt.

– Jag hade förtroende för installatören plus att placeringen av vår värmepump är lite annorlunda. Det vanliga är väl att värmepumpen står på markplan eller i källaren, men vi har tvättstugan på andra våningen och där stod även den gamla värmepumpen. Det gjorde transport och installation något krångligare än vanligt och den nya pumpen måste passa in under taknocken.

Inför installationen gjorde familjen en del förarbete själva. Balkongräcket monterades bort och hyllor flyttades för att göra installationen så enkel som möjligt. Installatören ordnade med lyftkran som lyfte pumpen in genom balkongdörren på andra våningen. Allt var klart på en arbetsdag.

– Utbytet gjordes i september 2018 och allt har fungerat bra sedan dess. Temperaturen är jämnare. Att ställa in temperaturer i menyerna är också betydligt enklare. Men sen har jag också märkt att vi sover bättre på nätterna. Frånluftspumpen är ju kopplad till ventilationen och arbetar hela tiden med att byta ut inomhusluften. Jag vet inte om det beror på den nya pumpen eller att installatören även rengjorde ventilationskanalerna i huset, men inomhusluften är friskare idag. Vår son brukade alltid vakna och komma över till vår säng mitt i natten, men under de första nätterna sov han djupt i sin egen säng hela natten.

Produktvalet:

Bosch Compress 3000 EW, idag ersatt med Bosch Compress 3800i EW.