Minskad elförbrukning med luft/luft­värmepump

När Monica Karlstein och Andreas Hedlund Bratt återvände från en lång resa ville de göra en förändring av hemmets elförbrukning. De hade levt i sex månader på en självförsörjande segelbåt med sina två barn och en annan familj i Karibiska havet. Ute till havs fick de lära sig att hushålla med sina resurser. När de kom hem till Sverige blev denna erfarenhet en motivation för att minska sin energiförbrukning även hemma i villan.

- Vi siktade på att halvera vår elförbrukning av två anledningar. Dels för klimatet, dels för att vi hellre vill lägga pengar på nya äventyr med barnen. Men även för att ha ett högt uppsatt mål att jobba mot.

Att helt byta uppvärmningsmetod i huset hade blivit för stor kostnad, så vi fick rådet att skaffa en luft-luftvärmepump som komplement till nuvarande uppvärmningssystem. Eftersom vi har kunnat sänka elpannans användning och i stället använda luft/luftvärmepumpen, har vi dragit ner elförbrukningen men samtidigt fått det varmare inne. Nu i efterhand känns det onödigt att vi gick runt och frös samtidigt som vi betalade för mycket. Det är lyx att kunna gå barfota på vintern, säger Monica.

Paret föll direkt när de hittade huset för sju år sedan. Trädgården ligger i en oas av natur i området Skogås, precis utanför Stockholm. Monica är kreatör med fokus på återbruk och skapar inredning av sånt andra betraktar som skräp. Hon driver sin populära blogg Hemmafixbloggen, är före detta journalist och har samarbetat med både Aftonbladet och Nyhetsmorgon. Intresset för hem och inredning delar hon med maken Andreas, som är fastighetsmäklare i innerstaden.

Hittills har familjen kommit en bra bit mot målet och minskat sin elförbrukning med 35 procent. De genomförde flera olika mindre åtgärder innan de fick rådet att komplettera med luft/luftvärmepump. Det skulle ge bra effekt, vara ett komplement både vinter och sommar och dessutom vara ekonomiskt försvarbart ihop med nuvarande uppvärmningssystem.

Att den skulle vara så snygg och smidig som möjligt var ju också ett viktigt krav. Att den även förbättrar inomhusluften och kan styras via en app i telefonen blev en välkommen bonus.

- Vår son har astma, så det känns bra att pumpen dels optimerar inomhusluften genom optimal cirkulation, dels har den inbyggda luftreningsfunktionen. Det är också skönt att kunna använda kylfunktionen när det är som varmast ute.

En av de största fördelarna med denna typ av värmepump är att den är flexibel. Man kan snabbt justera och dra ner temperaturen de timmar man inte behöver – och sen återställa värmen väldigt snabbt. Genom appen som är kopplad till pumpen kan vi ställa in den när vi är på väg tillbaka från en resa, så att vi alltid återvänder till ett varmt och skönt hem, berättar Andreas.

Installatören Daniel Hedlund, som driver företaget VVS Montören Sigtuna, hjälpte paret att hitta balansen mellan stil och funktion.

- Det viktigaste vi tänker på vid installationen är placeringen för att få ett bra flöde i hela huset. Så det blir ett jämnt tillskott av både värme och kyla. Valet föll på den här pumpen eftersom den har en slimmad design, trevligt utseende och framför allt bra effekt. En luft/luftvärmepump utvinner energi ur uteluften, vilket innebär att det är naturlig energi som kommer minska uppvärmningskostnaderna. Man får upp till fem gånger mer energi än man betalar för.

Produktvalet:

Bosch Climate 8101i