1. Sänk innetemperaturen
Du minskar energiförbrukningen för varje grad som du sänker temperaturen. Under vinterhalvåret sparar du ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker. Se även över ifall du har utrymmen som inte behöver vara så varma (garage, källare, tvättstuga eller förråd). Kanske kan du även sänka värmen när du inte är hemma.
Har du en värmepump så har du en energisnål och långsam värmekälla som är dimensionerad mot husets behov. Detta innebär att för stora, och för täta temperaturförändringar kan trigga elpatron (tillskott) då värmepumpen är för långt ifrån sitt börvärde vid temperaturhöjning. Det kan vara en fördel att göra en mindre temperatursänkning för att undvika risken att elpatronen (tillskottet) räknar in och hjälper värmepumpen vid temperaturhöjningen, efter sänkningen.
Vår rekommendation, för att behålla full funktionalitet på din värmepump, är att sänka max 3 grader på innetemperaturen. Detta baseras på normaltemperatur 20 grader. Vår rekommendation är alltså att ha lägst 17 grader. Rekommendationen gäller alla våra produkter förutom luft/luftvärmepumpar som har en inbyggd funktion för temperaturjustering. Blockering av elpatronen kan ge följdskador på systemet och rekommenderas INTE.
2. Täta ditt hus
Täta fönster och dörrar. Gamla och slitna tätningslister runt fönster och dörrar kan ge drag. Har du en vind bör du även se över isoleringen där, då en stor del av värmen försvinner ut via taket.
3. Vädra effektivt
När du vädrar gör du det mest effektivt under kort tid med tvärdrag. Då byts luften ut fort utan att onödigt mycket värme läcker ut. Även matos kan du försöka vädra ut istället för att överanvända fläkten som drar mycket el.
4. Håll fritt och luftigt vid elementen
Se till att det inte står stora möbler eller tunga gardiner framför elementen, som förhindrar värmen från att spridas i rummet. Håll fritt och luftigt runt elementen så luften kan cirkulera.
5. Se över dina vitvaror
Nyare vitvaror är väl värda investeringar ur elförbrukningsperspektiv. En gammal kyl eller frys drar väldigt mycket mer el jämfört med nyare modeller. Var även uppmärksam på energimärkningarna, för att hitta de mest energisnåla alternativen. Att städa kyl och frys, frosta av och damma runtomkring gör att aggregatet inte behöver jobba lika hårt heller. Se även till att de håller tätt.
6. Tvätta effektivt
Ett bra sätt att spara el hemma är att tvätta mer sällan samt att köra på ekonomiprogram. Se till att det är helt fulla maskiner som körs. Kanske går det att vädra, tvätta någon fläck för hand eller vänta tills tvättkorgen är helt full innan man tvättar. Att hänga tvätten på tork är också mycket billigare än att använda torkskåp eller tumlare.
7. Diska effektivt
Spara el genom att diska när maskinen är helt full samt kör på ekonomiprogram. Undvik att skölja av disken innan, utan skrapa bara bort eventuella matrester innan.
8. Lampor och belysning
Att byta ut glödlampor till LED-lampor är en enkel åtgärd. En LED-lampa förbrukar mycket mindre el än en vanlig glödlampa och håller mycket längre. Se även över om du genom dimmers och timers kan spara el, genom att inte ha lamporna lysande för fullt eller hela tiden. Installera sensorer som begränsar utomhusbelysningen.
9. Duscha effektivt
Försök att hålla duschtiden kort då produktion av varmvatten är energikrävande och en dusch kan bli väldigt dyr. Du kan även sänka värmen på duschvattnet samt skaffa ett snålspolande duschmunstycke.
10. Undvik stand by-läge och inkopplade laddsladdar
Dra ur mobilladdaren när du laddat klart. Att låta sladden sitta kvar är väldigt energikrävande. Stäng även av alla apparater som bara står i viloläge.
11. Kolla din elektronik
Nyare elektronik, som till exempel nya tv-apparater, har oftast energisparläge till skillnad från äldre tv-apparater.
12. Återanvänd värme och kyla
Öppna ugnsluckan efter användning, för att sprida värmen därifrån i ditt hem. Återanvänd även kyla från frysta varor som ska tinas, genom att tina dem i kylskåpet. Var också noga med att låta varm mat svalna innan du sätter in den i kylskåpet.
13. Installera solceller
Sänk din elförbrukning genom att installera solceller. Elen som blir över kan du dessutom sälja till elbolagen.